Isnin, 8 Julai 2013

Gen 2


Credit to: notakosong.com



Hye, everybody! Seems that I've took a looooong time to write and share with you guys and gals...if any.. (Typing like peoples care, huh?) Haha! Okey, let's talk about Gen 2. Hey, I'm not going to buy that car. My dream car is Volvo, the one that Edward use in Twilight Series. So, what Gen 2 it is? Urrmmm..... 

May be, you are thinking that the Gen 2 here is the Proton Gen 2 Car at the first place. Same goes to me when Mak said, "It must be nice if we are making Gen 2 together," while stirring the chicken curry which is made by me the earlier day. Back to cooking sense, I was imagined the the Gen 2 is gearbox that people used to make soup or curry. Then I was asking to Mak again to check either the Gen 2 is that gearbox or else? But still, Gen 2 is Gen 2.

I keep asking questions how does it looks like. Does is look like this, or like this or even like this? Or may be like that? But Mak's answer didn't give much info about the Gen 2. Next, Mak was asking me to boil some amount of water because she really wants to make the Gen 2. After trying to remember all the ingredients need to be used (because normally, Abah are the one who make the Gen 2), she was sitting at the kitchen and get ready to prepare the dough.

Where was i? Mak were asking me to find the Tupperware and cut a few plastics for the Gen 2 of course. By using 500ml boiled water, 100ml cooking oil, 1kg od flour, salts, and 2 tea spoon of sugar, mak are the one who prepares the dough. Till now, I still can't imagined what is the Gen 2? Furthermore, the dough was kena lenyek macam nak buat currypuff. Later on, it was being fried like you're frying the currypuff till the structure is looks like kawah dekat bulan and the colour turns brownish.










This time, I started reheated the curry. Ouh, still wanted to know about the Gen 2, I was asking mak where does the recipe come from? Is it Eastern like Turkey, or Saudi? Or India like parata? Know what, mak said it was come from Indonesia. :O speechless. Okey, enough telling you the story, lets eat Gen2!!

lets frying the Gen 2
Lets eat!! 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
We're not friends. We're not enemies. We're just strangers, with some memories...

Suka Tak?

Yang Menghidupkan Hidup

  • Seloka Selamat Malam... - Dodol durian kuih bahulu, Enak dimakan diwaktu petang, Kerja kuat berganding bahu, Dari pagi membawa ke petang... Penat berkerja di siang hari, Sampai malam...
    Seminggu yang lalu
  • membeli masa - Sesibuk mana pun bekerja. Sepenat mana pun rasa bila balik keje. Masa dengan anak nak tak nak kena diluangkan. Makanya, bersilalah si ayah atas lantai mel...
    3 minggu yang lalu
  • Bolehkah Kad Pengenalan Kita Di simpan Oleh Pengawal Keselamatan? - *Salam Hormat.* Ketahui Hak anda sebagai Rakyat Malaysia. Dalam tugasan kita selaku Pemandu *LORI *acapkali akan memasuki kawasan industri atau premis yang...
    2 bulan yang lalu
  • Timbang - Dalam apa jua keadaan, timbang rasa & timbang tara itu penting. Paling tidak, carilah sedikit kebaikan dengan kehadiran situasi itu sendiri. • Mungkin Allaa...
    3 bulan yang lalu
  • BERHENTI MEROKOK VOL 3.0 - salam Harini aku nak share satu cerita..ikutkan nak lukis je senang sikit sebab ramai orang tak suka membaca,tapi lukis pelan aku tau la..lukis cerita tak...
    7 bulan yang lalu
  • Bangkit - Sesudah melalui banyak kesakitan dalam perjalanan hidup perniagaan yang jatuh satu persatu.Aku cuba bangkit kembali bersama kekuatan dan semangat baru...
    7 bulan yang lalu
  • 2016-01 - Aku tengah desperate nak coffee. Dah lama tak masuk sini. Bertahun lupa macam mana nak log in. Harini cuba nasib log in. Pufff. Berjaya. Ber.ja.ya.
    10 bulan yang lalu
  • Tips Kurus Dalam Masa 3 Hari - So this really can make everyone get excited sebab nak kurus. I mean for a GIRL Laki macam tak beberapa kisah sangat dengan badan naik kot sebab Anwar tak ...
    Setahun yang lalu
  • First Four - Assalamualaikum dan salam sejahtera. Hari ni, 29 Februari, telah genap 4 tahun untuk menandakan keberadaan blog ini buat pertama kali. 4 tahun. 4 tahun dim...
    Setahun yang lalu
  • buang sawang sikit.. - wowww....lama tak berblog tetibe hari ni rasa free. tak pe lah mahu mencoret la secubit di sini. rasa kekok pun ada kat umah sendiri ni.. kekangan waktu me...
    Setahun yang lalu
  • konfigurasi - Aku yang dipengaruhi ambiguiti rasa beberapa ketika. Tidak mahu terus ditakhluki. Aku percaya kurnia yang Satu. Bukan bersahaja. Bukan tercela. Mendidi...
    2 tahun yang lalu
  • belajar - waktu sedang memakanku cahaya mentari tak lagi datang menyeruak awan tertoreh airnya jatuh membuak buak seperti membisik menyedar ada syukur dalam setiap hu...
    3 tahun yang lalu
  • Pesona - Dia,pendiam kurang menonjol dan lebih suka memendam.mengasingkan diri itu kepakaran dia sedang dalam keriuhan pun tidak ada yang sedar akan kewujudan d...
    5 tahun yang lalu
  • DO NOT HATE US (please...) - 18 wheelers Throughout this period , I always wonder why the truck driver was hated by most other drivers, especially cars. Is it because we are drivin...
    6 tahun yang lalu