Sabtu, 17 Disember 2011

TAK LARI GUNUNG DIKEJAR





Gunung tu bukan ada anggota badan macam kita nak bergerak . pun tak ada kaki nak berlari . dan pasti , dia tak akan lari . so , kita tak payah nak lari mengejar gunung tu . . buat penat je berlari . . kita buat relax sudaaaa . . 


Hujung minggu sudah , aku dapat tawaran seorang teman sebilik , mengajak turut serta dalam satu program sebuah kelab kat kolej - mendaki bukit . Memandangkan aku memang tak ada rancangan hujung minggu ni , aku ON je . . Hati dah berbunga riang . . sebab aku dah rasa hasrat mungkin akan jadi nyata . dah lama tak naik bukit . dah lama jugak teringin nak naik bukit yang satu tu . sebab vision dia cun habis . pemandangan yang sangat cantik ! 

Lagi pun , pendakian kali ni bukan pendakian kosong . Mengikut rancangan , kami akan solat Dhuha di atas puncak bukit bagi sesiapa yang ingin merasai pengalaman tersebut . dan mengikut perancangan lagi , selepas pendakian ditamatkan , kami akan bergerak ke sebuah sungai untuk mandi manda melepaskan penat lelah . . o.O  Wah , memang peluang yang sangat ditunggu - tunggu ! memang dah lama tak mandi sungai atau dalam erti kata lain , dah lama tak pergi berkelah . . omputih kata picnic . memang dah lama mencari masa nak mandi sungai . . tapi hajat masih belum kesampaian . . tak ada masa ! huhu


Namun,  harapan mungkin tinggal harapan bila penolong pengarah program kata program kali ni dibatalkan . katanya , mungkin program akan dijalankan paa bulan hadapan . . . Sedikit hampa. . tapi hati tetap kata tak apa . sebab aku pun tak berharap lebih . . mungkin ada aktiviti lain yang menanti hujung minggu kali ni . . :)

Dan last minute , pengarah program kata , rancangan diteruskan . . masalah dah dapat diselesaikan . . happy kot . . excited nak panjat Bukit Broga dan mandi di Sungai Tekala . memang aku mintak Mr. Captain berjaga sampai 4 pagi semata - mata nak kejut aku bangun pagi tu . . kali ni tak ada lah dia kejut aku macam kejut budah lima tahun nak bangun pergi sekolah tadika . (^_^) . memang serta merta aku duduk bila tengok jam dah pukul empat pagi . lepas mandi dan bersiap - siap , aku dan teman sebilik terus turun ke lobby asrama untuk berkumpul . 

Sekitar 5 pagi kami bertolak dari perkarangan asrama . Singgah di salah sebuah masjid di Bangi untuk solat subuh . . pukul 6.45 pagi , kami tiba di kaki Bukit Broga . . aktiviti kali ni memang mencabar . . sebelum ni bukan tak pernah daki bukit pun . . bukan tak pernah masuk hutan . . tapi , Mr. Captain cukup risau aku pergi ke dua tempat ni . . Ya , dia orang yang sangat - sangat risau tentang aku . dan sebaiknya , biarlah aku mengikut segala nasihat yang dia bagi pada aku . . maklumlah , nak jadi orang umah dia lah katakan . . hehe

Alhamdulillah , seawal 8.40 pagi , sebahagian besar peserta pendakian , berjaya sampai ke atas puncak Bukit Broga . . termasuk aku . . :) tidak boleh tidak . . walau securam mana bukit yang di daki , teguhkan semangat untuk "Standing in The Eyes of The World" . . . 
sempat juga merakam sekeping dua gambar kenang - kenangan di sana . . 




















Tidak terlalu lama di atas puncak bukit , kami turun semula ke bawah bila matahari dah mula naik setentang dengan wajah . . jam sembilan tiga puluh pagi , aku dah berada di kaki bukit menunggu peserta - peserta yang lain turun . . Alhamdulillah , tiada sebarang kejaian yang tidak diingini berlaku semasa pendakian kami . . 

melepaskan lelah di Sungai Tekala selama dua jam sebelum matahari naik di atas kepala merupakan klimaks aktiviti kami hari ini . . Alhamdulillah , tercapai juga hajat di hati nak mandi Sungai setelah sekian lama . . . dekat setahun juga rasanya aku tak pergi berkelah . . :) memang rindu . . . sebab dulu masa kecik - kecik , mak dan abah memang suka bawa kami adik beradik pergi berkelah mandi sungai atau air terjun . . dan bila dah besar panjang macam ni , dan dah duduk jauh dengan mak abah , memang kena cari masa sendiri nak pergi berkelah pun . . 


Antara bukit @ gunung @ air terjun dan kawasan yang menjadi tempat perkelahan yang sudah dijejaki dan didaki :
- Hutan Lipur Soga Perdana Batu Pahat Johor
- Hutan Rekreasi Gunung Pulai , Pontian Johor
- Air Terjun Sungai Bantang , Bekok  Segamat 
- Air Terjun Latar Iskandar , Perak
- Gunung Ledang , Tangkak
- Hutan Rekreasi Gunung Berlumut , Kluang Johor
- Hutan Rekreasi Gunung Lambak , Kluang Johor
- Air Terjun Kota Tinggi Johor
- Air Terjun Sungai Gabai , Hulu Langat Selangor
- Hutan Lipur Sungai Congkak ,  Hulu Langat Selangor
- Hutan Rekreasi Sungai Tekala , Hulu Langat Selangor
- Hutan Lipur Ulu Perdik Hulu Langat Selangor
- Pulau Kukup Johor National Park
- Pantai Punggur , Batu Pahat Johor
- Pantai Sungai Lurus Batu Pahat Johor
- Pantai Minyak Beku Batu Pahat Johor
- Pantai Chenang , Pulau Langkawi Kedah
- Tanjung Rhu , Pulau Langkawi
- Teluk Ramunia Kota Tinggi Johor
- Pantai Desaru , Kota Tinggi Johor
- Port Dickson , Teluk Kemang  Negeri Sembilan
- Pantai Air Papan , Mersing Johor
- Pantai Tanjung Leman , Mersing Johor


dan aku berharap dan terus berharap , agar suatu hari nanti . . . bersama Mr. Captain dan keluarga kami , aktiviti ini masih akan menjadi satu aktiviti rasmi . . . nanti . . semoga ada waktu untuk itu , Sayang . . . 






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
We're not friends. We're not enemies. We're just strangers, with some memories...

Suka Tak?

Yang Menghidupkan Hidup

  • Nismilan mano mau kalah. - Nismilan mano mau kalah. ● Kalau kek Pahang ado Pekan, kek Nismilan ado Kota. ● Kalau kek Perak ado Bukit Berapit, kek Nismilan ado Bukit Putus. ● Kalau k...
    Sehari yang lalu
  • AKU DAN DIET.. - salam.. Last entry bulan February lepas, aku ada tulis pasal kisah aku berhenti merokok.. yes, sampai sekarang dah masuk bulan November ni pon aku masih l...
    Seminggu yang lalu
  • HARD ROCK HOTEL, PENANG 2017 - Kalau Hotel Lone Pine dalam entry sebelum ini sangat menyamankan. Yang ini berlawanan pulak. Namapun Hard Rock ...
    Seminggu yang lalu
  • Bolehkah Kad Pengenalan Kita Di simpan Oleh Pengawal Keselamatan? - *Salam Hormat.* Ketahui Hak anda sebagai Rakyat Malaysia. Dalam tugasan kita selaku Pemandu *LORI *acapkali akan memasuki kawasan industri atau premis yang...
    4 bulan yang lalu
  • Timbang - Dalam apa jua keadaan, timbang rasa & timbang tara itu penting. Paling tidak, carilah sedikit kebaikan dengan kehadiran situasi itu sendiri. • Mungkin Allaa...
    5 bulan yang lalu
  • Bangkit - Sesudah melalui banyak kesakitan dalam perjalanan hidup perniagaan yang jatuh satu persatu.Aku cuba bangkit kembali bersama kekuatan dan semangat baru...
    9 bulan yang lalu
  • 2016-01 - Aku tengah desperate nak coffee. Dah lama tak masuk sini. Bertahun lupa macam mana nak log in. Harini cuba nasib log in. Pufff. Berjaya. Ber.ja.ya.
    Setahun yang lalu
  • Tips Kurus Dalam Masa 3 Hari - So this really can make everyone get excited sebab nak kurus. I mean for a GIRL Laki macam tak beberapa kisah sangat dengan badan naik kot sebab Anwar tak ...
    Setahun yang lalu
  • First Four - Assalamualaikum dan salam sejahtera. Hari ni, 29 Februari, telah genap 4 tahun untuk menandakan keberadaan blog ini buat pertama kali. 4 tahun. 4 tahun dim...
    Setahun yang lalu
  • buang sawang sikit.. - wowww....lama tak berblog tetibe hari ni rasa free. tak pe lah mahu mencoret la secubit di sini. rasa kekok pun ada kat umah sendiri ni.. kekangan waktu me...
    2 tahun yang lalu
  • konfigurasi - Aku yang dipengaruhi ambiguiti rasa beberapa ketika. Tidak mahu terus ditakhluki. Aku percaya kurnia yang Satu. Bukan bersahaja. Bukan tercela. Mendidi...
    2 tahun yang lalu
  • belajar - waktu sedang memakanku cahaya mentari tak lagi datang menyeruak awan tertoreh airnya jatuh membuak buak seperti membisik menyedar ada syukur dalam setiap hu...
    3 tahun yang lalu
  • Pesona - Dia,pendiam kurang menonjol dan lebih suka memendam.mengasingkan diri itu kepakaran dia sedang dalam keriuhan pun tidak ada yang sedar akan kewujudan d...
    5 tahun yang lalu
  • DO NOT HATE US (please...) - 18 wheelers Throughout this period , I always wonder why the truck driver was hated by most other drivers, especially cars. Is it because we are drivin...
    6 tahun yang lalu