Rabu, 19 Oktober 2011

SHOULD I ?

Credit to : explodingdog.com


Lepas makan malam tadi , teringat kat adik. Rasa rindu tiba-tiba datang menjengah . Kerana satu driving force yang cukup kuat , talian di sini bersambung dengan talian di hujung sana .

"Assalamualaikum, adik."

"Waalaikummussalam"

"Adik buat ape tu ?"

"Tengok tv"

"Dah makan ke ? kat mana ni ?"

"Dah tadi. kat rumah la. . nak kat mana lagi ?"

"makan apa tadi , dik ?"

"Makan nasi dengan bawang goreng sama kicap." - aku pelik.

"Mak tak masak ke ? n kat umah dengan sapa ?" baru perasan suasana sunyi sepi .

"Mak mask ikan dengan sayur, tapi adik nak bawang goreng jugak. "

"Sapa goreng bawang ?"

"Goreng sendiri lah "

"Adik dengan sapa ni kat rumah ?"

"Sorang . . eh, tak . .dengan totel , dengan tutol , dengan itam , dengan pitong . . " satu persatu kucing-kucing peliharaan disebut . . 

"Mak dengan abah mana ?"

"Macam biasa ." senyap seketika antara kami . .  




perbualan berbasa-basi antara aku dan adik . . kemudian hati teringat lagi pada adik nan seorang lagi . .




"Adik, Abang Han ada balik tak ?"

"Tak . Mak ngan Abah dah lama tak tengok abang ."

"Along ?"

"Along balik sekejap semalam . . kakak bila nak balik ? mak ada suruh balik . . "

"Minggu depan . Insyaallah . . "





dan suasana kembali sepi . .  talian diputuskan setelah puas melepas rindu . . tapi hati tetap sayu . .





Nafas ditari dalam - dalam . mata dipejam celik menahan pedih dari juraian air mata . . Perasaan ketika ini kosong. Tak bernama. tak tau nak panggil apa . setiap kali mengenangkan adik di sana bibir pasti mengukir senyum yang hati sendiri tak tahu nak tafsirkan apa perisanya . . bercampur . . berbaur . . dari kecil sampai besar , keadaan masih sama . masih tak berubah . sampai bila nak jadi macam ni ? sampai mati ? 


Credit to : the-real-eleen.blogspot.com

Kadang - kadang , aku pernah terfikir, untuk apa aku pulang , andai rumah yang dijejak kosong tak berorang . . ? Untuk apa aku di sana , jika aku tak diperlukan . . Tapi bila mengenangkan adik nan seorang , aku padamkan fikiran yang meracuni minda . .  Aku tak jadi untuk terus berlama - lama jauh dari rumah . . 




I know you need me . . been there done that . . tapi aku tak berdaya nak bawak kau keluar dari situ . . aku belum mampu . . sabarlah si kecil . . 




Satu keluarga
duduk berasing-asing
buatku runsing


. . . . . . . . . . . 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
We're not friends. We're not enemies. We're just strangers, with some memories...

Suka Tak?

Yang Menghidupkan Hidup

  • Hai... Anak... Anak.... Anak.... - Hari Sabtu lepas, waktu tengahari... Zara tak puasa... Zara datang dari arah dapur. Ditangan dia ada seketul nugget ayam. Baru keluar dari kuali. Dihulurn...
    Sehari yang lalu
  • Puasa yang bagaimana yang dimahukan? - Selamat berpuasa kepada semua rakan rakan / pembaca blog ini. Semoga dapat berpuasa dengan sebenar benar definasi puasa. Semoga puasa tahun ini lebih baik...
    6 hari yang lalu
  • EH, DAH TAHUN 2018.. - Assalammualaikum wbt.. Ahaks..jumpa lagi kita dalam entri yang tak ilmiah ni..sebelum tu aku nak ucapkan selamat tahun baru 2018 pada semua..tak sangka hi...
    4 bulan yang lalu
  • - *PERJALANAN* Kita Tiada - Tiapa apa. Aku jadi ingat. Duka itu ubati lupa. Sangka baik. Percaturannya Dia itu hebat. Indah dan tepat. Hanya Dia saj...
    5 bulan yang lalu
  • Bolehkah Kad Pengenalan Kita Di simpan Oleh Pengawal Keselamatan? - *Salam Hormat.* Ketahui Hak anda sebagai Rakyat Malaysia. Dalam tugasan kita selaku Pemandu *LORI *acapkali akan memasuki kawasan industri atau premis yang...
    10 bulan yang lalu
  • Bangkit - Sesudah melalui banyak kesakitan dalam perjalanan hidup perniagaan yang jatuh satu persatu.Aku cuba bangkit kembali bersama kekuatan dan semangat baru...
    Setahun yang lalu
  • Tips Kurus Dalam Masa 3 Hari - So this really can make everyone get excited sebab nak kurus. I mean for a GIRL Laki macam tak beberapa kisah sangat dengan badan naik kot sebab Anwar tak ...
    Setahun yang lalu
  • First Four - Assalamualaikum dan salam sejahtera. Hari ni, 29 Februari, telah genap 4 tahun untuk menandakan keberadaan blog ini buat pertama kali. 4 tahun. 4 tahun dim...
    2 tahun yang lalu
  • buang sawang sikit.. - wowww....lama tak berblog tetibe hari ni rasa free. tak pe lah mahu mencoret la secubit di sini. rasa kekok pun ada kat umah sendiri ni.. kekangan waktu me...
    2 tahun yang lalu
  • konfigurasi - Aku yang dipengaruhi ambiguiti rasa beberapa ketika. Tidak mahu terus ditakhluki. Aku percaya kurnia yang Satu. Bukan bersahaja. Bukan tercela. Mendidi...
    3 tahun yang lalu
  • belajar - waktu sedang memakanku cahaya mentari tak lagi datang menyeruak awan tertoreh airnya jatuh membuak buak seperti membisik menyedar ada syukur dalam setiap hu...
    4 tahun yang lalu
  • 2013-3 - bila dalam ramai rasa sunyi. rasa tak dihargai. seolah2 tak wujud. tak kira la kat mana pon kau duduk, kau tetap akan rasa nak lari dari situ. tak kisah l...
    5 tahun yang lalu
  • Pesona - Dia,pendiam kurang menonjol dan lebih suka memendam.mengasingkan diri itu kepakaran dia sedang dalam keriuhan pun tidak ada yang sedar akan kewujudan d...
    6 tahun yang lalu
  • DO NOT HATE US (please...) - 18 wheelers Throughout this period , I always wonder why the truck driver was hated by most other drivers, especially cars. Is it because we are drivin...
    7 tahun yang lalu