Rabu, 7 Mac 2012

The Javanese

Credit to: thehappyhospitalist.blogspot.com



Bila bersama dengan family, banyak juga benda-benda best yang buat aku lupa apa yang ada di balik dunia. Biasa lah kan, kalau dah berkepit dengan keluarga sebelah sana, life aku mesti dengan diorang je... Kalau dengan family belah sini, keluarga belah sana pun aku lupa... Sampai kadang-kadang orang yang kat sana tu sampai kecik hati kot.. hik hik hik

Siyes la, aku memang tak toleh kanan kiri kalau dah menetap kat Selatan Dunia ni... hehe... 
Nak dijadikan cerita, aku pi merayap ngan Along kat rumah sedara mara sementara cuti yang ada ni. Sekali bak datang sedara mara ajak lawan cakap dalam bahasa jawa, memang bergelak ketawa je lah kan... Kenyang aku makan bahasa jawa... mau tak nye, kalau dah slang jawa tu timbul, slang melayu entah lesap ke mana..  hehe

Pernah mak cik pak cik aku yang dah lama tak jumpa tanya aku : tahu tak cakap jawa nih ? 

aku : Udu putu Mbah Mukiban lah nek orak iso ngomong jowo wak... (Bukan cucu Mbah Mukiban la kalau tak reti cakap Jawa...) hehehe


Kot nak memperkecilkan aku cakap bahasa jawa, dengan adik aku tak pe la jugak. Dengan aku, tak payah. heee.. Dan bila kat rumah, aku dan Along selalu kena kan si kecik bila bercakap bahasa jawa.. hehe, si kecik tu, slang punye pekat macam reti cakap jawa, padahal sepatah haram pun tak reti... mangan ngombe tau lah... hehe

Aku ingat lagi masa kecik-kecik dulu, arwah mbah (atuk) selalu cakap dalam bahasa jawa. Aku ingat lagi ada beberapa hari dalam kalendar jawa yang sampai sekarang orang masih guna pakai lebih-lebih lagi dekat kampung-kampung, walaupun tak secara praktikal. Hari Keliwon, Legih, Paing, dan Po'on. Walaupun tak sempat nak khatam maksud tersurat tersirat, at least  aku tahu yang aku lahir hari Jumaat Keliwon. heee

Dan yang pasti, aku tak akan malu nak mengaku yang aku memang anak cucu cicit keturunan jawa yang TULEN. 

Sekian, Terima Kasih. :)



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
We're not friends. We're not enemies. We're just strangers, with some memories...

Suka Tak?

Yang Menghidupkan Hidup

  • Seloka Selamat Malam... - Dodol durian kuih bahulu, Enak dimakan diwaktu petang, Kerja kuat berganding bahu, Dari pagi membawa ke petang... Penat berkerja di siang hari, Sampai malam...
    Seminggu yang lalu
  • membeli masa - Sesibuk mana pun bekerja. Sepenat mana pun rasa bila balik keje. Masa dengan anak nak tak nak kena diluangkan. Makanya, bersilalah si ayah atas lantai mel...
    3 minggu yang lalu
  • Bolehkah Kad Pengenalan Kita Di simpan Oleh Pengawal Keselamatan? - *Salam Hormat.* Ketahui Hak anda sebagai Rakyat Malaysia. Dalam tugasan kita selaku Pemandu *LORI *acapkali akan memasuki kawasan industri atau premis yang...
    2 bulan yang lalu
  • Timbang - Dalam apa jua keadaan, timbang rasa & timbang tara itu penting. Paling tidak, carilah sedikit kebaikan dengan kehadiran situasi itu sendiri. • Mungkin Allaa...
    3 bulan yang lalu
  • BERHENTI MEROKOK VOL 3.0 - salam Harini aku nak share satu cerita..ikutkan nak lukis je senang sikit sebab ramai orang tak suka membaca,tapi lukis pelan aku tau la..lukis cerita tak...
    7 bulan yang lalu
  • Bangkit - Sesudah melalui banyak kesakitan dalam perjalanan hidup perniagaan yang jatuh satu persatu.Aku cuba bangkit kembali bersama kekuatan dan semangat baru...
    7 bulan yang lalu
  • 2016-01 - Aku tengah desperate nak coffee. Dah lama tak masuk sini. Bertahun lupa macam mana nak log in. Harini cuba nasib log in. Pufff. Berjaya. Ber.ja.ya.
    10 bulan yang lalu
  • Tips Kurus Dalam Masa 3 Hari - So this really can make everyone get excited sebab nak kurus. I mean for a GIRL Laki macam tak beberapa kisah sangat dengan badan naik kot sebab Anwar tak ...
    Setahun yang lalu
  • First Four - Assalamualaikum dan salam sejahtera. Hari ni, 29 Februari, telah genap 4 tahun untuk menandakan keberadaan blog ini buat pertama kali. 4 tahun. 4 tahun dim...
    Setahun yang lalu
  • buang sawang sikit.. - wowww....lama tak berblog tetibe hari ni rasa free. tak pe lah mahu mencoret la secubit di sini. rasa kekok pun ada kat umah sendiri ni.. kekangan waktu me...
    Setahun yang lalu
  • konfigurasi - Aku yang dipengaruhi ambiguiti rasa beberapa ketika. Tidak mahu terus ditakhluki. Aku percaya kurnia yang Satu. Bukan bersahaja. Bukan tercela. Mendidi...
    2 tahun yang lalu
  • belajar - waktu sedang memakanku cahaya mentari tak lagi datang menyeruak awan tertoreh airnya jatuh membuak buak seperti membisik menyedar ada syukur dalam setiap hu...
    3 tahun yang lalu
  • Pesona - Dia,pendiam kurang menonjol dan lebih suka memendam.mengasingkan diri itu kepakaran dia sedang dalam keriuhan pun tidak ada yang sedar akan kewujudan d...
    5 tahun yang lalu
  • DO NOT HATE US (please...) - 18 wheelers Throughout this period , I always wonder why the truck driver was hated by most other drivers, especially cars. Is it because we are drivin...
    6 tahun yang lalu