Rabu, 7 Mac 2012

The Javanese

Credit to: thehappyhospitalist.blogspot.com



Bila bersama dengan family, banyak juga benda-benda best yang buat aku lupa apa yang ada di balik dunia. Biasa lah kan, kalau dah berkepit dengan keluarga sebelah sana, life aku mesti dengan diorang je... Kalau dengan family belah sini, keluarga belah sana pun aku lupa... Sampai kadang-kadang orang yang kat sana tu sampai kecik hati kot.. hik hik hik

Siyes la, aku memang tak toleh kanan kiri kalau dah menetap kat Selatan Dunia ni... hehe... 
Nak dijadikan cerita, aku pi merayap ngan Along kat rumah sedara mara sementara cuti yang ada ni. Sekali bak datang sedara mara ajak lawan cakap dalam bahasa jawa, memang bergelak ketawa je lah kan... Kenyang aku makan bahasa jawa... mau tak nye, kalau dah slang jawa tu timbul, slang melayu entah lesap ke mana..  hehe

Pernah mak cik pak cik aku yang dah lama tak jumpa tanya aku : tahu tak cakap jawa nih ? 

aku : Udu putu Mbah Mukiban lah nek orak iso ngomong jowo wak... (Bukan cucu Mbah Mukiban la kalau tak reti cakap Jawa...) hehehe


Kot nak memperkecilkan aku cakap bahasa jawa, dengan adik aku tak pe la jugak. Dengan aku, tak payah. heee.. Dan bila kat rumah, aku dan Along selalu kena kan si kecik bila bercakap bahasa jawa.. hehe, si kecik tu, slang punye pekat macam reti cakap jawa, padahal sepatah haram pun tak reti... mangan ngombe tau lah... hehe

Aku ingat lagi masa kecik-kecik dulu, arwah mbah (atuk) selalu cakap dalam bahasa jawa. Aku ingat lagi ada beberapa hari dalam kalendar jawa yang sampai sekarang orang masih guna pakai lebih-lebih lagi dekat kampung-kampung, walaupun tak secara praktikal. Hari Keliwon, Legih, Paing, dan Po'on. Walaupun tak sempat nak khatam maksud tersurat tersirat, at least  aku tahu yang aku lahir hari Jumaat Keliwon. heee

Dan yang pasti, aku tak akan malu nak mengaku yang aku memang anak cucu cicit keturunan jawa yang TULEN. 

Sekian, Terima Kasih. :)



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
We're not friends. We're not enemies. We're just strangers, with some memories...

Suka Tak?

Yang Menghidupkan Hidup