Sabtu, 5 Mei 2012

ITIK KAHWIN DENGAN AYAM

credit to: pezol.blogspot.com





Macam mana agaknya kalau itik kahwin dengan ayam ? Macam mana cara mereka berkomunikasi  ? Seekor kata "kur kurr kurrr kioookk kokkk kokkk ketokkk"

Seekor lagi menyahut " kueek kuueekk ekk eekkk kueekkk"

sambil si anak menjawab "kurrr kurrr kioook kioookkk ookkkk" .



Tapi, betul ke macam tu ? hehehehe. Macam mana pulak kalau manusia ? Contoh, kalau orang Jepun kahwin dengan orang Afrika yang dapat anak Jerryca ? Atau pun kat Malaysia ni, orang Cina kahwin dengan Orang India yang dapat anak terus jadi Melayu. Macam mana gayanya tu agak-agak ? Tapi kalau sama-sama bangsa Melayu tapi berhadapan dengan masalah pertuturan bahasa ? Contoh , Jawa campur Banjar. Kalau dapat anak, anak cakap bahasa apa ? Takkan cakap bahasa Jajar pulak ? Isk, mana ada bahasa Jajar ? hehe


Siang tadi, masa menelaah muka buku dengan emak, emak ada bagi petua berkomunikasi antara bahasa. Almaklumlah, aku ni kan anak orang Jawa. Dapat pulak Mr. Captain tu orang Banjar. Dengan bangganya emak pun nak jugak menurunkan ilmunya. Dengan lafaz "Bismillah" aku mendengar dengan penuh perhatian... Haa, kalau korang nak catit petua ni pun tak apa. Aku izinkan. 


Petua pertama: "Kalau dia cakap banjar dengan kaum kerabat dia, kau senyum je. Buat-buat macam kau faham apa yang dia orang bualkan." 
---> Aku rasa petua yang ni aku masih lagi boleh ikut memandangkan aku faham sepatah dua kata yang diorang bualkan. Lagi pun, memang ni pun yang aku selalu buat.. hehehehe


Petua kedua: "Lepas dia orang cakap dalam bahasa dia orang, kau call mak on the spot. Jangan lupa cakap fully dalam bahasa Jawa. Tunjukkan yang kau boleh !" 
---> emak, tu riak namanya.. huhu 


Petua ketiga: "Lepas tu, kau cakap lah dalam bahasa jawa kat bakal menantu mak tu. Biar dia cakap banjar dengan kau. Sorang cakap jawa, Sorang cakap banjar. Sepadan lah tu kalau kahwin. Macam ayam kahwin dengan itik. hahaha"
---> ini petua yang paling tak boleh pakai bagi aku. Ade pulak mak kena kan aku ! huhuhu, sampai hati mak ...  (^_~)!






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
We're not friends. We're not enemies. We're just strangers, with some memories...

Suka Tak?

Yang Menghidupkan Hidup

  • alvaro morata - How do you rate him?
    Sehari yang lalu
  • Nismilan mano mau kalah. - Nismilan mano mau kalah. ● Kalau kek Pahang ado Pekan, kek Nismilan ado Kota. ● Kalau kek Perak ado Bukit Berapit, kek Nismilan ado Bukit Putus. ● Kalau k...
    5 hari yang lalu
  • AKU DAN DIET.. - salam.. Last entry bulan February lepas, aku ada tulis pasal kisah aku berhenti merokok.. yes, sampai sekarang dah masuk bulan November ni pon aku masih l...
    2 minggu yang lalu
  • Bolehkah Kad Pengenalan Kita Di simpan Oleh Pengawal Keselamatan? - *Salam Hormat.* Ketahui Hak anda sebagai Rakyat Malaysia. Dalam tugasan kita selaku Pemandu *LORI *acapkali akan memasuki kawasan industri atau premis yang...
    4 bulan yang lalu
  • Timbang - Dalam apa jua keadaan, timbang rasa & timbang tara itu penting. Paling tidak, carilah sedikit kebaikan dengan kehadiran situasi itu sendiri. • Mungkin Allaa...
    5 bulan yang lalu
  • Bangkit - Sesudah melalui banyak kesakitan dalam perjalanan hidup perniagaan yang jatuh satu persatu.Aku cuba bangkit kembali bersama kekuatan dan semangat baru...
    9 bulan yang lalu
  • 2016-01 - Aku tengah desperate nak coffee. Dah lama tak masuk sini. Bertahun lupa macam mana nak log in. Harini cuba nasib log in. Pufff. Berjaya. Ber.ja.ya.
    Setahun yang lalu
  • Tips Kurus Dalam Masa 3 Hari - So this really can make everyone get excited sebab nak kurus. I mean for a GIRL Laki macam tak beberapa kisah sangat dengan badan naik kot sebab Anwar tak ...
    Setahun yang lalu
  • First Four - Assalamualaikum dan salam sejahtera. Hari ni, 29 Februari, telah genap 4 tahun untuk menandakan keberadaan blog ini buat pertama kali. 4 tahun. 4 tahun dim...
    Setahun yang lalu
  • buang sawang sikit.. - wowww....lama tak berblog tetibe hari ni rasa free. tak pe lah mahu mencoret la secubit di sini. rasa kekok pun ada kat umah sendiri ni.. kekangan waktu me...
    2 tahun yang lalu
  • konfigurasi - Aku yang dipengaruhi ambiguiti rasa beberapa ketika. Tidak mahu terus ditakhluki. Aku percaya kurnia yang Satu. Bukan bersahaja. Bukan tercela. Mendidi...
    2 tahun yang lalu
  • belajar - waktu sedang memakanku cahaya mentari tak lagi datang menyeruak awan tertoreh airnya jatuh membuak buak seperti membisik menyedar ada syukur dalam setiap hu...
    3 tahun yang lalu
  • Pesona - Dia,pendiam kurang menonjol dan lebih suka memendam.mengasingkan diri itu kepakaran dia sedang dalam keriuhan pun tidak ada yang sedar akan kewujudan d...
    5 tahun yang lalu
  • DO NOT HATE US (please...) - 18 wheelers Throughout this period , I always wonder why the truck driver was hated by most other drivers, especially cars. Is it because we are drivin...
    6 tahun yang lalu